Google onderzoek: 32% meer website hacking

logo
door: Bart 23-03-2017| Leestijd: 4 minuten| Categorie: SSL / veiligheid

Onderzoek van Google toont aan dat er in 2016 zeker 32% meer website hacking is gepleegd dan het jaar daarvoor. Zo kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld financiële gegevens achterhalen (phishing) of spam verspreiden.

Groot nadeel van een website hack is ook nog eens dat jouw website strafpunten krijgt en daalt in de zoekresultaten. Dit kan dus behoorlijke gevolgen hebben op het aantal bezoekers.

Gelukkig weet 84% van de webmasters hun gehackte website uiteindelijk te herstellen en weer bij Google schoon aan te melden. Website-eigenaren kunnen hiervoor een beoordeling aanvragen.

Uit Google-onderzoek blijkt dat er in 2016 zeker 32% meer website hacking is gepleegd.

Veilig browsen

In totaal 61% van de webmasters van gehackte websites heeft nooit een melding van Google hierover ontvangen. Dit komt doordat deze sites niet zijn geverifieerd in de tool Search Console.

Als jouw site hierbij is aangemeld en geverifieerd, dan ontvang je een melding als een hack wordt geconstateerd. Dit systeem valt onder het Safe Browsing-project, waarbij de browsers Chrome, Safari en Firefox de toegang tot gehackte sites blokkeren.

Oplossingsgericht

Google Safe Browsing beschermt naar eigen zeggen dagelijks zo’n 2 miljard apparaten. Gebruikers die een schadelijke website bezoeken krijgen een zeer opvallende waarschuwing te zien.

Safe Browsing helpt webmasters ook om een diagnose te stellen aan besmette websites en het probleem te herstellen. Google doet dit omdat zij een veiliger internet wil voor gebruikers.

Wil je binnen jouw website een beveiligingsprobleem identificeren? Gebruik dan de Google-handleiding hiervoor.

Op Youtube vind je ook een playlist met video’s om website hacking te herkennen en te herstellen. Bekijk hier de lijst.

Aanhoudend probleem

De zoekmachinegigant laat via haar blog weten dat websites steeds vaker worden aangevallen. De verwachting is dat dit de komende jaren zal toenemen.

“Aangezien hackers steeds agressiever worden en er meer websites verouderd raken, zullen hackers blijven profiteren door het infecteren van steeds meer websites”, aldus Google.

Veel voorkomende hacks zijn de Gibberish Hack, Japanese Keywords Hack en de Cloaked Keywords Hack. In haar blog bespreekt Google deze varianten en geeft voor eenieder een handleiding hoe je het kunt oplossen.

Website hacking: tips om te voorkomen

Wil je indringers buiten de deuren van jouw website houden, houd dan zeker rekening met het volgende:

  • Update je website CMS direct als er een nieuwe versie beschikbaar is.
  • Stop niet zomaar elke willekeurige USB-stick in je PC. Scan deze eerst op virussen.
  • Gebruik geen zwakke of hergebruikte wachtwoorden.
  • Hackers kunnen misbruik maken van ‘open omleidingen’ door hun pagina met spam of malware aan de open omleiding van de site toe te voegen. Bij een open omleiding is de URL zo opgezet dat het de toevoeging van een andere URL toestaat. Zie onderstaand voorbeeld.
    [code]http://example.com/page.php?url=[/code]
  • Zoek naar verdachte content in jouw websitedatabase. Is een normaal tekstveld ineens gevuld met iframes of scripts, dan is het mis.

Achtergrond: het hoe en waarom van een website hack

Een website hack is geen doel maar een middel. Over het hoe en waarom maakten we eerder een serie blogposts. Het gaat namelijk niet direct om jouw website, maar om de informatie die via jouw website te achterhalen is.

Heb je zelf met een hack te maken? We vertellen je ook hoe je een sitehack overleeft.

Ik wil meer weten over sitehacks ❯❯

en lees snel het drieluik met achtergrondinformatie!

logo
Over: Bart

Bart helpt dagelijks onze klanten via de helpdesk met de juiste oplossingen. Naast kennis over hosting en websites weet hij bijzonder veel over films, waardoor tegenstanders deze categorie steevast overslaan bij een spelletje Buzz!