Gratis foto’s: de 10 beste websites

logo
door: Guido 16-04-2015| Leestijd: 8 minuten| Categorie: Webdesign

Met het toevoegen van een mooie foto aan je website of weblog, kun je de presentatie van je site aanzienlijk verbeteren.

Als je afbeeldingen toevoegt, heb je twee mogelijkheden; je maakt zelf foto’s óf je gebruikt gratis foto’s die anderen hebben gemaakt.

Zelf foto’s maken

Het plaatsen van eigen foto’s of afbeeldingen is eigenlijk altijd aan te raden. Het zorgt voor authenticiteit en zo bewaak je een eigen stijl op je site.

Zelf foto’s maken is niet voor iedereen weggelegd. Je onderwerp kan zich er niet voor lenen, of je hebt simpelweg geen ervaring met fotograferen of geen tijd om je hiermee bezig te houden.

Het zomaar publiceren van afbeeldingen is niet altijd zonder risico's.

In dat geval kun je op internet voldoende gratis foto’s vinden die bij je site of onderwerp passen. Let wel op; niet alle foto’s mag je zomaar gebruiken.

Zoek je foto’s met Google Afbeeldingen? Dan is de kans groot dat er auteursrechten op de foto’s zitten.

Fotografen gebruiken hulpmiddelen als TinEye om het (ongeoorloofd) gebruik van hun foto’s te achterhalen, en weten je zo vrij makkelijk te vinden.

Dat is niet alleen knullig, maar kan je ook op hoge kosten komen te staan.

Voorkom hoge boetes

De organisatie Getty Images, die fotografen vertegenwoordigt, heeft bijvoorbeeld rekeningen van meer dan 1.000 Dollar gestuurd naar website-eigenaren die in overtreding waren met afbeeldingen uit hun database.

Dat wil je natuurlijk voorkomen, en dat kan ook. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van afbeeldingen die onder Creative Commons zijn gepubliceerd.

Wat betekent Creative Commons?

Voor de meeste mensen staat Creative Commons voor gratis beschikbare mediabestanden zoals foto’s, video’s en geluid. Creative Commons is een non-profit organisatie in Californië, die het mogelijk maakt om het auteursrecht voor mediabestanden te regelen.

Ze hanteren daarvoor een aantal niveau’s waaraan publicatie van bestanden moet voldoen. Het gaat dan vooral om de manier waarop naamsvermelding van de rechthebbende moet plaatsvinden.

Als je afbeeldingen zakelijk wilt gebruiken, heb je met twee typen naamsvermelding te maken; NC en ND. NC Staat voor non-commercial.

Afbeeldingen en video’s die onder een NC-licentie vallen, kun je dus niet gebruiken voor zakelijke doeleinden.

No Derivative Works (ND) is een licentievorm waarbij alleen het originele werk verspreid mag worden. Je mag een exacte kopie gebruiken, maar het origineel niet bewerken.

Om te zorgen dat het bestand dat je wilt gebruiken op geen enkele manier met restricties te maken heeft, kies je het best voor bestanden met de CC (Creative Commons) of CC0 (Creative Commons Zero) licentie.

Er bestaat ook nog een CC BY-licentie. Mediabestanden die hieronder vallen, mag je alleen gebruiken met naamsvermelding.

Rechtenvrij is niet altijd gratis!

Rechtenvrij betekent dat je de afbeelding kunt gebruiken zonder dat je voor de rechten hoeft te betalen of licentiekosten gepresenteerd krijgt voor elk gebruik.

Vaak wordt wel een eenmalige betaling gevraagd om de afbeelding te kunnen downloaden. Websites als iStockphoto en Getty Images werken op deze manier.

Let op: bij een rechtenvrije afbeelding, koop je niet alle rechten van die afbeelding. De eigenaar van deze rechten blijft de houder van alle rechten.

De 10 beste websites voor gratis foto’s

1. Wikimedia.org

Wikimedia.org wordt vaak vergeten in de zoektocht naar afbeeldingen.

Hier vind je ruim 25 miljoen kwalitatieve en vrij te gebruiken mediabestanden. Daarmee is het één van de grootste databases met afbeeldingen, die toch verbazingwekkend weinig gebruikt wordt.

Alle afbeeldingen vallen onder Creative Commons en zijn dus naar eigen inzicht te gebruiken op je website.

Creative Commons afbeeldingen zijn rijkelijk beschikbaar bij Wikimedia

2. Flickr

Het is de grootste fotografiewebsite ter wereld. Met een levendige community is Flickr een prima plek voor het vinden van afbeeldingen.

Zeker als je de geavanceerde zoekfunctie van Flickr gebruikt, vind je snel waar je naar op zoek bent. Vergeet niet bij ‘Licence’ te kiezen voor ‘Creative Commons’.

Niet alle foto’s zijn even goed en er zitten ook veel onbruikbare afbeeldingen bij, maar het is toch een behoorlijke bron om uit te putten.

Selecteer eenvoudig de juiste licentie bij Flickr

3. Unsplash

Bij Unsplash vind je mooie foto’s die echt 100 procent gratis en rechtenvrij zijn.

Je mag de gratis foto’s gebruiken zonder naamsvermelding, en ook aanpassen naar je eigen inzicht. Leef je uit!

De hoge kwaliteit foto’s maakt het ontbreken van een zoekfunctie of categorieën grotendeels goed. Het kan daardoor wel lang duren voordat je een passende foto hebt gevonden.

Voor inspiratie is er Made With Unsplash.

Foto inspiratie opdoen met Made With Unsplash

4. MorgueFile

Deze website, met de wat vreemde naam MorgueFile, is vooral bedoeld als voor designers die met de afbeeldingen zelf creatief aan de slag gaan en ze dus actief bewerken.

Wil je een afbeelding onbewerkt gebruiken op je site of in een blog, dan volstaat in de meeste gevallen een verwijzing naar de rechthebbende.

Er wordt aangeraden om eerst contact op te nemen met de maker.

MorgueFile geeft duidelijk aan wat wel en niet mag met de afbeeldingen.

5. OpenPhoto.net

OpenPhoto is begonnen in 1998, en heeft het aantal foto’s sindsdien behoorlijk uitgebreid. De zoekfunctie is eenvoudig in gebruik, en ook de categorieën zijn duidelijk en overzichtelijk.

Veel gratis foto’s vereisen wel een verwijzing naar de maker, maar daarvoor kun je de handige HTML-code gebruiken om de afbeelding op je site te plaatsen.

Snel een afbeelding met de juiste credits toevoegen met de handige insluitfunctie van OpenPhoto.net.

6. Picjumbo

De fotowebsite Picjumbo is makkelijk te navigeren en gratis foto’s zoeken is een fluitje van een cent.

Dat komt mede door de goede structuur van de categorieën. De site staat wel bomvol advertenties, maar wie daar doorheen prikt, vindt op Picjumbo een grote collectie gratis foto’s voor je site.

De grote collectie foto's bij Picjumbo staan in duidelijke categorieën, maar worstel je eerst door de vele advertenties.

7. Unprofound

In 2001 begonnen uit frustratie vanwege hoge kosten voor stockfoto’s. Jim, de eigenaar, besloot uit ellende zelf foto’s te gaan maken.

Uiteindelijk had hij veel foto’s gemaakt, die hij zelf niet kon gebruiken en besloot ze op Unprofound beschikbaar te stellen.

Een kleine groep fotografen draagt bij. Niet heel veel foto’s, maar wel van goede kwaliteit, tevens een handige kleurzoeker.

Foto's in een bepaalde kleur nodig? Gebruik de handige kleurenzoeker van Unprofound.

8. Pixabay

Pixabay heeft een grote selectie gratis foto’s, waarvan de meeste zonder naamsvermelding geplaatst kunnen worden.

De website en zoekfunctie zijn in het Nederlands te gebruiken. Die vertaling is geautomatiseerd en niet vlekkenloos.

Zo vond ik een foto over een liggend konijn, waarbij ‘lie’ vertaald werd naar ‘liegen’, in plaats van ‘liggen’. Op de detailpagina vind je veel informatie over de foto en de licentie die van toepassing is.

Daarnaast kun je eenvoudig verschillende formaten downloaden.

Duidelijk in beeld welke Creative Commons licentie van toepassing is bij Pixabay.

9. SuperFamous

De Nederlandse fotograaf Folkert Gorter en zijn team houden op SuperFamous een indrukwekkende collectie foto’s bij.

Alle afbeeldingen zijn in hoge resolutie te downloaden. De site is helaas niet doorzoekbaar en het vermelden van de maker is verplicht.

Indrukwekkende foto's van hoge kwaliteit bij SuperFamous en toch gratis te gebruiken (met naamsvermelding).

10. Foter

Grote collectie foto’s, waaronder afbeeldingen die verzameld zijn van veel andere sites die in deze lijst staan.

Je kunt op Foter wel eenvoudig zoeken op afbeeldingen met Creative Common licentie, ook voor afbeeldingen voor zakelijk gebruik.

Veel foto's die elders ook te vinden zijn, maar wel overzichtelijke informatie over Creative Commons licenties.

Er zijn nog talloze andere websites die ook gratis rechtenvrije foto’s aanbieden. Vaak zijn die sites dan gericht op een specifiek onderwerp.

Laat je suggesties weten via Twitter.

logo
Over: Guido

Guido heeft een voorliefde voor WordPress en video. Logisch dat video’s over WordPress hem helemaal enthousiast maken. Hij schrijft, filmt, monteert en is daarnaast de vraagbaak voor de mensen van de Hosting2GO Helpdesk.