Magento webshop beginnen? Zo pak je dat slim aan

logo
door: Jeroen 22-09-2016| Leestijd: 8 minuten| Categorie: Magento

Wil jij een Magento webshop beginnen? Met versie 2.0 heb je de beschikking over een volledig nieuw platform. Het is gebruiksvriendelijker, efficiënter en veiliger dan voorheen. Omdat in het starten van een webshop veel tijd gaat zitten, is het belangrijk dit direct goed te doen. Lees daarom deze tips, want dat scheelt je tijd!

Magento 2 biedt nieuwe snufjes, ondersteuning van PHP 5.6 en PHP 7 en mogelijkheden om thema’s geheel responsive te maken. Een Magento webwinkel beginnen? Dit is het goede moment. Nu nog een strategische en slimme aanpak.

LET OP: Magento 2 vereist SSH toegang en is bij ons daarom niet te gebruiken. Op Magento 1.9 leveren we geen support.

De beste tips voor Magento starters

Wie start met een eigen webshop moet een goede basiskennis hebben om het tot een succes te maken. In de huidige tijd nemen jouw klanten niet meer de moeite om uitgebreid te zoeken naar producten, maar moet jij ze op een presenteerblaadje aanreiken.

Een goede webshop kenmerkt zich door de volgende zaken:

 • Is gebruiksvriendelijk. Zowel voor jou als eigenaar, als voor de klant die online aankopen wilt doen.
 • Heeft een goede zoekfunctie die snel naar de juiste pagina’s leidt.
 • Heeft een heldere navigatiestructuur zodat klanten logisch door de pagina’s klikken.
 • Geeft op een professionele manier, overzichtelijk de producten en productgroepen weer die jij aanbiedt.
 • Heeft een aantrekkelijke uitstraling die betrouwbaar overkomt. Een goed ontwerp is dan ook zeer belangrijk.
 • Is goed vindbaar in zoekmachines. Wat betreft onbetaalde resultaten (SEO) is het belangrijk dat de producten voorzien zijn van goede afbeeldingen en duidelijke productomschrijvingen. De webshop kenmerkt zich bovendien door een snelle laadtijd.

Magento webshop beginnen? Pak dat slim aan en lees je in via de officiële website van de webshopsoftware.

Je eigen webshop beginnen, welke lay-out kies je?

Om aan alle bovenstaande voorwaarden te voldoen, is het belangrijk met een passende lay-out te starten. Je hebt vele aanbieders die gratis en betaalde Magento thema’s verkopen waar je goed mee uit de voeten kunt. In veel gevallen kun je templates kiezen, waarbij bepaalde elementen bewerkbaar zijn. Zo kun je de kleuren passend maken bij de imago en identiteit van jouw webwinkel.

Een aantal zaken zijn cruciaal om te weten en voor het juiste template te kiezen:

 1. De homepage moet direct een doorlink hebben naar producten of productoverzichten. In veel gevallen heeft een template een header om de sfeer neer te zetten. Dat is op zich goed, maar met de toename van mobiel shopgedrag is het belangrijk dat de header niet te hoog is en dat het template een mobielvriendelijk oplossing biedt.
 2. Wat minimaal op iedere pagina terug moeten komen is het winkelmandje en een snelle route naar contactmogelijkheden. Een footer is handig om links kwijt te kunnen naar de algemene voorwaarden en het retourbeleid.
 3. Een kruimelpad biedt meerwaarde voor je webshop. Hiermee volgt de bezoeker zijn pad in jouw webwinkel en is de route terug een makkie.
 4. Je wilt in de backend een eenvoudige manier om verwante artikelen aan je producten te koppelen. Dit bevordert in veel gevallen de verkoop.
 5. Met een betrouwbaar reviewsysteem heb je meteen de betrouwbaarheid en professionaliteit te pakken die klanten verwachten.

Welke webshop structuur hanteer je?

Uiteraard ligt dit aan de producten die je verkoopt. Vaak is het verstandig om te kijken hoe vergelijkbare webshops het doen. Meestal is die manier namelijk niet voor niets uitgevonden. Het voelt in sommige gevallen minder origineel, maar is wel zeer herkenbaar voor je bezoekers en dat kan het verschil maken tussen matige verkoop en succes.

Een voorbeeld van een goede structuur, ook voor SEO is de volgende:

Hoofdrubriek ‘Dames’
– Subrubriek ‘Schoenen’
– Pump
– Laarzen
– Enkellaarzen
– Hoge Laarzen
– Cowboylaarzen
– Sandalen
– Sandalen met hak


Beginnen met je Magento 2 webwinkel betekent de voor jou juiste lay-out kiezen en een goede contentstructuur bepalen.

Welke betaalmethode wenst je bezoeker?

Heb je voornamelijk Nederlandse klanten of zitten ze over de hele wereld? Afhankelijk daarvan kies je een betaalmethode. IDEAL is geschikt voor de Nederlandse markt, PayPal voor heel de wereld. We vergelijken deze meest gekozen betaalsystemen met elkaar.

Voordelen iDEAL:

 • Veilig en bij jouw klanten al vertrouwd. Hierdoor zullen consumenten sneller aankopen doen.
 • Je ziet direct of het geld is overgemaakt, waardoor je realtime inzicht houdt in jouw cashflow.
 • Er is geen creditcard nodig om online aankopen te doen. Dit maakt het zowel zakelijk als particulier een eenvoudig betaalsysteem.

Voordelen PayPal:

 • Het biedt eigenaren van een creditcard een veilige en snelle manier om online betalingen te doen zonder creditcard-gegevens aan de webwinkelier door te geven.
 • PayPal kan eenvoudig aan de webshop worden toegevoegd.
 • Het is een wereldwijd beschikbaar betalingssysteem, waarmee je de buitenlandse markt kunt bestormen.

Naast PayPal en iDEAL kun je ook kiezen voor Mister Cash, op factuur, via creditcard of een combinatie van betaalmogelijkheden.

Reken je verzendkosten?

Het verzenden van pakketjes kan behoorlijk in de kosten lopen. Op de nieuwe tarievenlijst van PostNL zie je dat een pakketje tot 10 kilogram binnen Nederland 6,95 euro kost. Dat is een dure grap wanneer je bedenkt dat pakketjes in sommige gevallen ook weer geretourneerd worden.

Je kunt er daarom voor kiezen alleen verzendkosten te vragen onder een bepaald koopbedrag. Of biedt klanten de mogelijkheid het pakket op te halen in een filiaal. Bekijk ook eens wat de concurrentie doet. Is het in jouw niche gebruikelijk verzendkosten te vragen, dan is het niet gek dit zelf ook te doen.

Wel of geen verzendkosten in je webwinkel van Magento? Geef de opties overzichtelijk weer in je bestelproces.

Wel of geen webshop keurmerk?

Stichting Webshop Keurmerk, Thuiswinkel en Trusted Shop zijn voorbeelden van bekende keurmerken. Ze kunnen bij het aankoopproces een meerwaarde vormen omdat het klanten vertrouwen geeft.

De kosten van een webshopkeurmerk lopen uiteen van grofweg 50 tot 500 euro op jaarbasis. Doe vooraf goed onderzoek en test het eens een jaar lang uit. Merk je een stijging in het aantal bestellingen dan is een keurmerk de moeite waard.

SSL voor een veilige URL

Een SSL Certificaat is voor bezoeker zichtbaar door de HTTPS die er voor jouw URL verschijnt. De noodzaak van een SSL Certificaat mag duidelijk zijn; je beveiligt er vertrouwelijke data mee die in jouw webshop wordt verwerkt. Daarnaast helpt het zoekmachines de shop beter te waarderen, omdat het de veiligheid van jouw klanten waarborgt.

Hoe je voor jouw Magento shop SSL gebruikt? Lees onze installatie-uitleg van 3 stappen.

Webshop optimaliseren voor SEO

Het beste kun je iedere pagina optimaliseren voor SEO. Een voorwaarde is dat alle productpagina’s worden voorzien van tekst en een geschikte afbeelding. Wanneer je hier op de juiste manier mee aan de slag gaat, verbetert niet alleen jouw positie in de zoekmachine, het biedt bezoekers ook de juiste informatie om over te gaan tot aanschaf.

Onze on-page checklist geeft je de juiste handvatten om hier op een goede manier mee aan de slag te gaan.

Wees je bewust van shorttail en longtail zoekwoorden. De eerste categorie gebruik je voor algemene pagina’s, blogs en productoverzichtspagina’s. De tweede categorie voor de productpagina’s. Zo wordt jouw webshop beter gevonden en is de klant het beste geholpen.

Creëer relevante SEO content voor je Magento webwinkel. Deel dit logisch in op shorttail en longtail zoekwoorden.

Zet in op marketing

Net als in de winkelstraat, komen klanten niet meer binnenstormen zodra de deur geopend wordt. Je moet jouw klandizie actief benaderen. Wil je een Magento webshop beginnen, dan doe je er goed aan om ook gerichte social media kanalen te openen.

Profileer jouw webshop door persoonlijke verhalen te maken en te delen op Facebook of presenteer jouw mooiste producten met slimme hashtags op Instagram. Heb je een jongere doelgroep dan kun je aan de slag met Snapchat en een oudere doelgroep spreek je aan met een gerichte, digitale nieuwsbrief.

Ook offline zijn er tal van passende manieren te bedenken om jouw klanten aan te spreken en op radar te blijven. We hebben maar liefst 59 ideeën voor je op een rijtje gezet.

Snelle webshop met uitstekende support op nieuwe Magento Hosting

Een Magento webshop starten doe je slim. Ben je overtuigd en wil je nu producten via het internet gaan verkopen, super! Installeer met één druk op de knop de Web App van Magento op de speciaal ingerichte Magento Hosting.

logo
Over: Jeroen

Jeroen leest en schrijft programmeercodes als tweede moedertaal. Voor hem als systeembeheerder is geen technische uitdaging te gek is en hij helpt je dan ook graag bij jouw helpdeskvragen. Zijn specialisme ligt bij databases, PHP, Perl, Bash en CMS’en.